Vandaag besteld, binnen 24 uur verzonden (di t/m vr tot 15:00)
Gratis verzending vanaf € 85,- (NL & BE)
Veilig betalen met o.a. iDeal
Home / Cava
Één van onze favoriete dranken uit Spanje is Cava, ookwel de Spaanse Champagne genoemd.
Lees hieronder ons verhaal over Cava en de veelgestelde vragen.
In Spanje heet Champagne Cava. In wezen hetzelfde product, alleen zijn er belangrijke verschillen die de Spaanse mousserende wijn uniek maken.
Als we kijken naar het verschil tussen Cava en Prosecco zijn er ook belangrijke verschillen. Waar het belangrijkste verschil is dat Cava alleen in Catalunya vervaardigd is. Daarbij kan je zeggen dat het echt te trots van het gebied is. Uiteraard zijn Italianen ook trots op Prosecco, maar zie je dat dit naast het belangrijkste gebied Veneto, ook in andere regio’s productie van Prosecco.
Daarnaast is de methode van maken natuurlijk anders, waarbij de Spaanse mousserende wijn gemaakt is via de methode traditionelle is Prosecco gemaakt via Methode Martinotti ofwel Methode Charmat.
De meeste Cava komt uit de provincie Penedès in Catalonië. In de provincie zijn de meest gebruikte druivensoorten parellada, macabeo (ook bekend in Rioja als viura) en xarel-lo. Van de drie druivensoorten is macabeo het belangrijkste met de mooie zuren en balans. Xarel-lo geeft de de wijn een goede structuur en parellada zorgt voor de toegankelijkheid van het geheel. Het klimaat zorgt voor veel warmt en rijkheid, waardoor Cava vaak iets toegankelijker is dan Champagne, maar veel meer zuren heeft dan Prosecco.
Zoals eerder beschreven is de bubbel een product dat enkel in Spanje is en wordt vervaardigd. Daarbij is het gebruikelijk dat elk wijnhuis zijn eigen stijl van maken heeft. Hierbij kijken we naar de percentages in druivensoorten of bijvoorbeeld de hoeveelheid rijping.
Hoe rijp de druiven geplukt worden en of de Cava een rijping op hout ondergaat. In het productieproces is gebruik gemaakt van de méthode traditionelle, deze methode is bekend vanuit de Champagnestreek. Deze methode is voor deze stijl van bubbels het beste voor Cava. Hierdoor kunnen de Cavahuizen deze het beste produceren.
Bij méthode traditionelle vindt een tweede gisting plaats op fles. Hierbij vormt de koolzuur zich in de fles zelf. Daarna volgt een rijping van 9 maanden op fles. De kostbaarheid van geheel is dat de flessen vaak allemaal een eigen proces ondergaan. Na de 9 maanden rijping wordt de flessenhals bevroren en de gist verwijderd.
Daaropvolgend komt er een kroonkurk op de fles en is het er onder koolzuurdruk de gist uit de fles geperst. Na gelang het type is er vervolgens een klein beetje suiker toegevoegd, dit proces heet Likeur de Tirage. Tot slot krijgt de fles uiteraard een kurk en een muselet om de in deze in de fles te houden.
Er zijn verschillende soorten Cava, waar Cava Brut het meest belangrijkste van is.
Daarna volgen verschillende rijpingen:
Door de rijping krijgt de Champagne een delicate rijke en vollere smaak. Dit zorgt voor complexiteit en warmte in de smaak. Bekende geuren daarbij zijn brioche, geroosterd brood en tropisch fruit.
Wat is de betekenis van Cava?
Vrij vertaald betekent Cava ‘kelder’. Niet geheel onlogisch, want het belangrijkste werk voor de wijn is gedaan in de kelder. Denk aan het degorgement, likeur de tirage, gyropalette, vergisting, fermentatie en ga zo maar door. Eigenlijk gebeuren de belangrijkste processen in de kelder. Uiteraard zijn de druiven en ondergrond ook belangrijk, maar een goede keldermeester is onmisbaar.
Wat is het voor drank?
Cava is een Spaanse mousserende wijn uit Catalunya. Vaak goedkoper dan Champagne en vergelijkbaar qua prijs met Prosecco. In deze mousserende wijn mogen meerdere druivensoorten gebruikt worden, maar de belangrijkste zijn macabeo, xarel-lo en parellada. Al is er in het gebied een opkomst aan chardonnay en pinot noir.
Is het zoet of droog?
Cava is over het algemeen een droge stijl mousserende wijn. Waarbij de meest toegankelijke stijl Cava brut is. Brut betekent in dat geval droog. Voor een zoetere stijl zou je naar de een demi-sec kunnen kijken.
Hoe gezond is Cava?
Los van de discussie of alcohol goed voor je is, is het alcoholpercentage vrij laag in een Cava. Vaak zit deze tussen de 11,5 en 12,5 procent. Het alcoholpercentage in Cava is laag om de elegantie te behouden. In een glas zitten zo’n 50-70 calorieën wat het een vrij verantwoorde keuze maakt in een dieet.
Wat is de beste spaanse Cava?
Het is moeilijk om de beste Cava aan te wijzen, maar wij zijn groot fan van Maria Casanovas Brut de Brut. Deze Cava was de huis Cava van toprestaurant El Bulli. Dit restaurant is 5 keer tot beste restaurant van de wereld gekozen, vanwege de magnifieke gerechten en wijnen. Daarnaast hebben we een fantastisch project ‘Los Amigos’ Deze Brut Cava is voor iedereen toegankelijk en bovendien heel erg lekker.
Graaf Hendrik III Plein 21-25
4819 CJ, Breda
Product is toegevoegd aan winkelwagen
We zetten ons in voor verantwoord drinken, dus we moeten controleren of je legaal kunt genieten van onze dranken.